Ovo su skriveni znakovi visokog kortizola
Hronični stres može povećati razinu kortizola i uzrokovati probleme s mentalnim i fizičkim zdravljem. Evo koji su skriveni znakovi visokog kortizol...
Septembar je idealno vrijeme za uživanje u kolačima s jabukama. Recept za ovaj jednostavni i neodoljivi francuski kolač s jabukama pronašli smo na profilu influenserice Zerine Suyabatmaz koja nas iznova oduševljava novim receptima, ali i jednostavnošću i lakoćom prezentacije.
Potrebni sastojci:
-150ml jogurta
-3 jaja
-170gr putera
-Aroma vanilije
-150 gr smeđeg šećera
-3 velike jabuke
-200 gr brašna
-1 prašak za pecivo
-1 kašikica sode
-Začin za medenjake (pola kesice)
-60-70gr listića badema
Način pripreme:
Zagrijte rernu na 185°C. Napravite pjenu od putera, šećera i arome vanilije. dodajte jaja i nastavite miješati mikserom, te dodajte jogurt. Zatim spojite sve suhe sastojke i blago miješajte dok ne dobijete jednaku smjesu.
U kalup promjera 24-26 cm ubacite pola smjese, zatim isjeckane jabuke na kriške (ostavite pola jabuke za dekorisanje površine) te ostatak smjese preko jabuka.
Na kraju ukrasite bademima i kriškicama jabuka. Pecite 45 -50 min zavisno od jačine vaše rerne.
Sočna i mirisna baklava s marcipanom za koju će svi tražiti komad više