Zdrava krem supa od ljubičastog kupusa prema receptu food blogerice Berine Kapa

by | 5 Septembra, 2023

Berina Kapa naša je food kolumnistica koja na jedinstven način predstavlja recepte koje sama kreira vodeći se planom ishrane za autoimunu bolest s kojom se i sama bori već duži niz godina

Ljubičasti kupus je povrće bogato hranjivim tvarima povezano s raznim zdravstvenim prednostima, uključujući smanjenje upale, zdravije srce, jače kosti, poboljšanu funkciju crijeva i možda manji rizik od određenih karcinoma. Najčešće ga koristimo svježeg u salatama, ali isto tako možemo napraviti i ukusnu slatkastu krem supu, kojoj će jedna jabuka kao sastojak, dodati svoju ugodnu kiselost.

Sastojci:

  • 3 kašike ulja
  • 1 crveni luk (sitnije isjeckan)
  • 2 čehna bijelog luka (sitnije isjeckana)
  • 1/2 glavice ljubičastog kupusa (oko 4000g), isječenog na male komade
  • 1 jabuka (oguljena i narezana na male komade) 3-4 šolje vode (ovisno koju gustoću želite postići)
  • 1 kašika vegete
  • So i biber po želji

Zasladite se tiramisu zobenom kašom prema receptu food blogerice Berine Kapa

Priprema:

Zagrijte ulje u dubljoj tavi, propržite luk nekoliko minuta. Dodajte ljubičasti kupus i jabuku i kuhajte nekoliko minuta. Potom dodajte začine i vodu, te pustite da proključa. Smanjite vatru, poklopite tavu i dinstajte 20 minuta ili dok povrće ne omekša.

Potom izblendajte sve štapnim mikserom (ili u blenderu) dok ne dobijete glatku krem smjesu.

Servirajte i ukrasite po želji, a odlično uz grčki jogurt.

Više o Berini i njenom radu možete pogledati
na Instagramu @bekihealthybowl

ljepotaizdravlje.ba

ljepotaizdravlje.ba