
Riža ili kvinoja? Nutricionista objašnjava šta je zdravije
Uz pomoć nutricioniste, danas vam pomažemo da razriješite dilemu "šta je zdravije - kvinoja ili riža". Otkrijte po čemu se razlikuju. Kvinoja i ri...
Sastojci za dvije osobe:
Lazanje iz tave brzo se pripremaju, a toliko su ukusne da će svi tražiti još!
Batat oguliti i narezati na komade kao za pomfrit. Staviti u veću posudu i malo nakapati uljem – ne previše da bude mastan, već tek toliko da se mješavina začina uhvati za batat. Napraviti mješavinu začina: u posebnu posudicu pomiješajte palentu, kukuruzno brašno, crvenu papriku, sol, biber, kurkumu, bijeli luk u prahu, majčinu dušicu i origano, parmezan i chilli.
Začinima se igrajte po vlastitom izboru! Mješavinom začina posuti batate u posudi, postupno, nakon svakog dodavanja začina protresti, na kraju sve dobro pomiješati da se začini ravnomjerno zalijepi za svaki komad batata.
Rernu zagrijati na 200 Celzijevih stepeni, pleh obložiti papirom za pečenje – ne treba ništa mastiti! Pomfrit od batata peći u rerni 20-ak minuta, po potrebi okrenuti i dopeći još malo. Poslužiti uz umak po želji: od vrhnja, jogurta i limuna ili od paradajza.
DronG / iStock / Getty Images Plus