Koliko je šećera previše: Znakovi da unosite previše šećera
Ako ste stalno gladni, imate akne ili promjene raspoloženja, možda je vrijeme da smanjite unos šećera. Evo koji su znakovi da unosite previše šećer...
Obična voda, za razliku od hrane, ne sadrži šećere ni bjelančevine, zbog čega ju mikrobi lakše zagađuju. Za čudan okus vode koja je odstajala u čaši preko noći postoji objašnjenje.
Naime, kako je voda bila izložena vazduhu, upila je nešto ugljen-dioksida i djelić tog CO2 pretvorio se u karbonsku kiselinu, što znači da voda na vazduhu mijenja svoj hemijski sastav, donosi Discovery News.
Kad karbonska kiselina otpusti jedan ili dva protona te se pretvori u bikarbonat ili karbonat, to snižava pH vrijednost vode, zbog čega ona mijenja okus.
Vrijedi li ostaviti vodu da odstoji preko noći u čaši nećete shvatiti olako i kada vas podsjetimo da je voda bila izložena bakterijama te da je u njoj završila i nezanemariva količina prašine.
To ne znači da se voda pokvarila, ali zbog svega onoga što se tokom noći nakupilo u njoj, razmislićemo dvaput oko toga hoćemo li je popiti.
IZVOR: ZADOVOLJNA.DNEVNIK.HR