
Riža ili kvinoja? Nutricionista objašnjava šta je zdravije
Uz pomoć nutricioniste, danas vam pomažemo da razriješite dilemu "šta je zdravije - kvinoja ili riža". Otkrijte po čemu se razlikuju. Kvinoja i ri...
Sremuš (medvjeđi luk, crijemuš, divlji luk ili šumski luk; sve su to nazivi za ovu biljku) ima blagotvorno dejstvo na cijeli organizam, a između ostalog, potiče cirkulaciju, čisti probavni trakt i dezinfiuje disajne puteve.
Foto: Guliver/Getty Images
Budući da raste početkom proljeća idealan je za proljetno čišćenje organizma.
Sremuš, prema riječima istraživača Daria Cortesea, sve je više popularan i sve ga više ljudi konzumira. Zanimljivo je da se može uzgajati čak i kod kuće.
Blagotvorno djeluje na cijeli organizam. Njegova ljekovita svojstva su sljedeća: pomaže kod nesanice i vrtoglavice, poboljšava pamćenje, pomaže kod osteoporoze i artritisa, poboljšava izgled kože.
Foto: Pixabay
Donosimo vam recept za supi od sremuša:
– 40 g sremuša
– 5 g bijelog luka u prahu
– 10 g brašna
– biber, ulje, lovorov list
– voda
– kisela pavlaka
Operite sremuš i narežite ga na manje komadiće. U tavi pecite sremuš i bijeli luk. Ulijte vodu, začinite i prokuhajte. Uz to poslužite kašiku pavlake i uživajte u aromatičnoj supi.
IZVOR: LJEPOTAIZDRAVLJE.HR